ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2015

Ναι στην νηστεία από τροφές!Είναι πνευματική και όχι φαρισαϊκή θέση.


Θέλοντας να κάμω μιαν αναφορά ποιμαντικού χαρακτήρα στο θέμα της πνευματικής και σωματικής νηστείας, δεν θα ήθελα να σταθώ στα τετριμμένα. Γιατί είναι παραδεδομένο από τους Πατέρες της Εκκλησίας, την υμνογραφία του Τριωδίου και από διδασκαλία, πού ανάγεται στον ίδιο τον Κύριο, πώς δεν ωφελεί η νηστεία των τροφών , αν δεν συνοδεύεται από την αποκοπή παθών και την εγκράτεια την πνευματική. Πιστεύω, πώς στους περισσότερους χριστιανούς αυτό έχει γίνει συνείδηση και είναι ήδη γνωστό. Θα σταθώ όμως με λίγα λόγια, στην "περιφρόνηση" της νηστείας των τροφών, πού τείνει να φαίνεται ασήμαντη και τυπική.

Aς προσέξουμε τώρα στην Νηστεία, φίλοι μου, να τιμήσουμε και την ψυχή και το σώμα μας. Όχι μόνο το σώμα με την αποχή από τροφές, γιατί θα κουραστούμε, θα αγανακτίσουμε και θα γεμίσουμε και απιστία και δειλία.Όχι μόνο επιμελούμενοι τα πνευματικά, κάνοντας όμως κατάλυση τροφών, γιατί θα χάσουμε την ορθόδοξη πίστη μας και θα πληρωθούμε με περηφάνεια και δοξασίες. 

Ο άνθρωπος ψυχοσωματικά αμαρτάνει,ψυχοσωματικά και αγιάζεται. Δεν διίστανται αυτά τα δύο στον αγιασμό και τον αγώνα μας.Και εμείς προσβλέπουμε στην Ανάσταση μας. Στην ανάσταση του όλου Ανθρώπου.

Δεν είναι τυχαίο ή μάλλον είναι οικονομία από τον Θεό , πού αυτή η εβδομάδα καταλήγει στην Κυριακή της Ορθοδοξίας. Εκεί τιμάται η Εικόνα του Χριστού. Του Ενανθρωπήσαντος Χριστού. Προβάλλεται ο συναγιασμός της ύλης με το πνεύμα.Είμαστε Εκκλησία των εικόνων, των λειψάνων, των αισθητών στοιχείων στα μυστήρια, ενός Σαρκωμένου Θεού, ενός ιερού υλισμού.

Ας τιμήσουμε λοιπόν και το σώμα με την εγκράτεια.Αλλιώς, χωρίς νηστεία και κόπο σώματος, η νηστεία είναι μια άσκηση στην φιλοσοφία και τίποτα άλλο.

Μην ακούτε, αυτούς πού υποβιβάζουν την νηστεία των τροφών, έναντι της νηστείας των παθών.Συμφυή είναι και τα δύο, δεν είναι άσχετα!Το ένα στηρίζει το άλλο και μάλιστα η σωματική κόπωση τον πνευματικό αγώνα!

Συνήθως, όσοι προφασίζονται και κουνάν και το δάχτυλο στους νηστεύοντες ή δεν έχουν γνώση θεωρητική και πρακτική για την πίστη μας και δοκησισοφούν προφασιζόμενοι ή είναι δούλοι της γαστέρας τους και ελεγχόμενοι κρίνουν.

Δεν θέλω να καταδικάζω. Σας λέω όμως την ωμή αλήθεια.Αυτό το σώμα θα αναστηθεί, ενωμένο με την ψυχή. Του αξίζει η θεραπευτική της Εκκλησίας μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: