ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Σάββατο, Νοεμβρίου 23, 2013

οι νέοι χρωστάνε να είναι ιδεαλιστές




"Αν θέλεις να είσαι τέλειος , ένα ακόμα σου λείπει, πήγαινε πούλα τα υπάρχοντα σου και μοίρασε τα στους φτωχούς και έλα ακολούθα με. Και αυτός έφυγε περίλυπος γιατί είχε πολλά κτήματα."

Σκέφτομαι τον νεαρό της σημερινής παραβολής πού έφυγε από τον Χριστό μαραμένος και πικραμένος γιατί ήταν αδύναμος να ξεπεράσει την αγάπη του για αυτά πού νόμιζε πώς κατείχε.Το Ευαγγέλιο λέει πώς έφυγε περίλυπος. Δεν μας λέει αν πούλησε τα κτήματα του και αν τα μοίρασε στους φτωχούς ακολουθώντας τον Χριστό. Αφήνει να εννοηθεί πώς μάλλον όχι. Η αγάπη αυτής της γης υπερίσχυσε από τον πόθο για την τέλεια ζωή.

Ωστόσο όμως προσωπικά θα ήθελα να φαντάζομαι το αντίθετο.Φαντάζομαι τον νεαρό να δίνει μια μεγάλη πάλη από κεί και πέρα. Να του φαίνονται όλα πλέον ανούσια και μικρά, να μην τον χωρά ο τόπος. Να παίρνει στο τέλος την μεγάλη Απόφαση.Γιατί οι νέοι χρωστάνε να είναι ιδεαλιστές και να κάνουν τα ιδανικά πράξη. Αλλιώς δεν υποφέρεται η κοινωνία των ανθρώπων.Αλλιώς βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στα βαθιά τέλματα.

Ο Αντώνιος, ο Βασίλειος , ο Χρυσόστομος πήραν αυτόν τον δρόμο. Κάθε συναξάρι σχεδόν ξεκινά με μια αποταγή και μια διανομή στους φτωχούς.

Πικραίνομαι πού η ιδιοκτησία συμβιβάστηκε τόσο με την χριστιανική πράξη σήμερα. Και πιό πολύ το δικαίωμα της.

Και αυτόν τον στρεβλό χριστιανισμό τον παραλαμβάνουν τα παιδιά μας, τα οποία είναι οι πρώτοι καταναλωτές ιδεών και αγαθών, τους οποίους μπορεί να πάρει ο κάθε πονηρός πολύ σοβαρά.

'Οσα δηλαδή δεν έχουν απορρίψει την Εκκλησία, τον Χριστό, το θρησκευτικό αίσθημα,τον Θεό τον ίδιο .

Ζούμε σε μια κοινωνία με μάχες χαμένες, με μεγάλες ήττες, με μάχες πού δεν δόθηκαν.

Ας ελπίσουμε σε μια καλύτερη μελλοντική  πάστα ανθρώπων. Αν και το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: