ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τετάρτη, Νοεμβρίου 14, 2012

Άρτος ουράνιος και Ποτήριον Ζωής!


Τώρα που αρχίζουν τα σαρανταλείτουργα και πέφτουν απανωτά οι εορτές και οι ευκαιρίες εκκλησιασμού ΑΣ ΚΟΙΝΩΝΑΜΕ ΤΑ ΑΧΡΑΝΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ πιο συχνά.

Γι'αυτό προσφέρεται ο Χριστός. Είπε Ο ΤΡΩΓΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΙΝΩΝ. Συνεχώς και όχι εθιμικά. Μπορεί η Θεία Κοινωνία να μην είναι κοινό ποτό, αλλά δεν είναι και μπαμπούλας. Είναι ανάγκη, είναι θείος έρως, πνευματική τροφή πού χωρίς αυτήν νεκρωνόμαστε πνευματικά. Ας αφήσουμε απ'εξω τις φοβικές ψευδοευλάβειες, τις προκαταλήψεις και τα σχόλια του κόσμου, τις εθιμικες συμπεριφορες. Σημασία έχει ο ΤΡΟΠΟΣ που προσερχόμαστε και όχι ο ΧΡΟΝΟΣ. Ας μην επαναπαυόμαστε στις 2 φορές τον χρόνο.

Ευκαιρία με την νηστεία να καλλιεργήσουμε λίγο το μετανοϊκό ήθος και να προσερχόμαστε πιό συχνά, με φόβο Θεού, πίστη και αγάπη. Δεν μπαίνουν στον παράδεισο αυτοί που μένουν στην καλή ηθική επιφάνεια αλλά αυτοί που βουτάνε στο μυστηριακό βάθος. Ας μην ξεχνάμε πώς οι Κανόνες της Εκκλησίας αφορίζουν αυτούς πού αποστρέφονται το άγιο Ποτήριο, όχι από βδελυγμία, αλλα προφάσει ευλαβείας και  ευσεβείας!


Πολλοί χριστιανοί υποκαθιστούν τον πνευματικό, λένε αυτό το φρικτό πρός τους αδελφούς τους:"σούπα είναι η Θεία Κοινωνία;" . Όχι δεν είναι σούπα αλλά είναι φάρμακο! Φάρμακο αθανασίας.Και ο καθένας εμπιστεύεται την ψυχή του στον καλό πνευματικό του, πού θα του ορίσει για πνευματικό συμφέρον κάθε πότε θα κοινωνεί και πώς θα κοινωνεί. Και όταν ο πνευματικός ετεροδιδασκαλεί και σε απομακρύνει από το άγιο Ποτήριο,προβάλλοντας άλλους τρόπους προσέγγισης του θείου, υποτιμώντας την θεία κοινωνία(δεν μιλάμε για αυτούς πού παιδαγωγούνται επειδή διέπραξαν κωλυτικά και σοβαρά αμαρτήματα, αλλά για αλλότρια ήθη) μην το σκέφτεσαι: άλλαξε πνευματικό.

Μην υποκαθιστούμε την Εκκλησία, αδελφοί. Ιδιαιτέρως οι γυναίκες θέλουν να καθοδηγούν τους άντρες τους, καταναγκαστικά και εθιμικά, υποκαθιστώντας τον πνευματικό και ακολουθώντας συνταγές πού δεν πέρασαν από το εξομολογητήριο. Καί έτσι τους απομακρύνουν από ένα άλλο μυστήριο μεγάλο: την εξομολόγηση και την πνευματική σχέση.

Άλλοι επιβάλουν ημερες νηστείας προ της Κοινωνίας, ωσάν να επρόκειτο για συνταγές. Αυτά πού σου θεσπίζει ο καλός πνευματικός ώς φάρμακο να μην τα δίνεις στους άλλους ,για να μην τους γίνουν ασπιρίνη στον καρκίνο και φαρμάκι στην υγεία.

Και αυτά επίσης είναι ανήκουστα κα εξουσιαστικά πράγματα! Η Εκκλησία μας στις τόσες νηστείες πού θέσπισε για ωφέλεια μας (τεσσαρακοστές,τετραδοπαράσκευα κλπ), σχετικά με την θεία κοινωνία μόνο κανονικώς ορίζει να προσερχόμαστε νηστικοί, χωρίς να καθορίζει πρότερη νηστεία ημερών συγκεκριμένη. 

Κατά την πνευματική κατάσταση εκάστου, κατά την ηλικία και την θέση , μπορεί να νηστεύεις από ΜΗΔΕΝ έως 10 μέρες(ενδεικτικά) και αυτό όταν είναι απαραίτητο.

Για αυτο μερικοί πού νιώθουν κατά βάθος ανάξιοι για κρυφες τους αμαρτίες, ούτε αυτοί μεταβάλλονται, αλλά και άλλους αποθαρρύνουν. Ετσι ειναι φτιαγμένος ο άνθρωπος. Να αποθαρρύνει αυτούς πού θέλουν να φτάσουν εκεί όπου ο ίδιος δεν μπορεί να φτάσει...

Ας δοκιμάζει ο καθένας τον εαυτό του λέει ο απόστολος και ας προσέρχεται. Τί σημαίνει αυτό; 

Όσο το δυνατόν μακρυά έριδες, μνησικακίες, πολλή ελεημοσύνη, μετανοϊκή διάθεση, συγχώρεση, ολιγοήμερη προετοιμασία. αποχή από τα συζυγικά κατά κοινή συναινέση,εγκράτεια κατά την πνευματική κατάσταση και προσερχόμαστε, φτάνει να μην είμαστε δεσμευμένοι από καποιο επιτίμιο.

Ας μην πει κανενας οτι αυτα είναι δύσκολα. Λίγη είναι η φιλότιμη προσπάθεια; Ή μήπως το ήθος του χριστιανού είναι διαφορετικό από τα παραπάνω;

Ο Δεσπότης είναι και ο ίδιος φιλότιμος όλους τους αναπαύει. Ας διαβάσουμε τον κατηχητικό λόγο του Χρυσοστόμου στο Πασχα, για να συντριβούμε αλλά και να χαρούμε για την τόση αγάπη και απλοχεριά, του προσφέροντος και προσφερομένου.

Προσέλθετε μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης! Αρτος ουράνιος και Ποτήριον Ζωής!


Ευλογήσω τόν Κύριον εν παντί καιρώ διά παντός η αίνεσις αυτού εν τώ στόματί μου, Άρτον ουράνιον, καί ποτήριον ζωής γεύσασθε καί ίδετε ότι χρηστός ο Κύριος, Αλληλούϊα, Αλληλούϊα, Αλληλούϊα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: