ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Πέμπτη, Μαΐου 17, 2012

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (20)


1 Μαΐου: Ο άγιος πρoφήτης Ιερεμίας, αφού πέρασε μια ζωή γεμάτη διωγμούς,φυλακίσεις,συκοφαντίες και περιφρονήσεις από το ιουδαϊκό έθνος έπειτα λιθοβολείται.Ο άγιος Βατάς παραμένει στο μοναστήρι του, κατά την επέλαση των Περσών και βασανίζεται καταξεόμενος και εξαρθρούμενος.Τέλος αποκεφαλίζεται.Ο άγιος Φιλόσοφος ο μάρτυς δένεται πάνω σε κρεβάτι από τους εθνικούς για να να τον παρασύρουν σε αναγκαστική πορνεία και να εμπαίξουν την πίστη του. Αυτός όμως κόβει την γλώσσα του με τα ίδια του τα δόντια και γεμίζει πανικό και τρόμο την πόρνη πού μεταχειρίστηκαν προς εμπαιγμό του, παραμένοντας αγνός.Έπειτα αποκεφαλίζεται.

3 Μαΐου: Καρφώνουν σε αντικρυστούς σταυρούς τους νεόνυμφους Τιμόθεο και Μαύρα. Έτσι μετά τα στέφανα του γάμου, αξιώνονται των μαρτυρικών στεφάνων εν τω συνδέσμω της αγάπης του Χριστού.Ο άγιος Αχμέτ πού μυήθηκε στην πίστη από την ρωσσίδα σύζυγο του, αποστομώνει τους σοφούς των μουσουλμάνων και απαγχονίζεται για τον Χριστό.

5 Μαΐου: Η νυμφη του Χριστού αγία Ειρήνη και ισάξια των αποστόλων, αφού θανατώνεται και ανασταίνεται θαυματουργικά και υπομένει φρικτά μαρτύρια καθ'ολη την διάρκεια της ζωής και της δράσης της για τον Χριστό, κοιμάται ειρηνικά. Το σώμα της μετατίθεται θαυματουργικά σε άγνωστο τόπο. Ο άγιος Νεομάρτυς Εφραίμ αφού βασανίζεται από τους Τούρκους, καρφώνεται σε ένα δέντρο και διαπερνάται με πυρακτωμένο ξύλο παραδίδοντας το πνεύμα του στον αγωνοθέτη Χριστό.

11 Μαΐου: Ο ιερέας Μώκιος ανατρέπει τα θυμιάματα και τον βωμό του Διονύσου και κηρύττει δημόσια την ορθή πίστη. Συλλαμβάνεται , καταξέεται και καίγεται, αλλά παραμένει αλώβητος. Έπειτα ρίχνεται στον τροχό και τα θηρία αλλά παραμένει και πάλι  αλώβητος, ξεσηκώνοντας τον όχλο πού απαιτεί την απελευθέρωση του. Ο άρχοντας τον εξαποστέλει μακρυά από την πόλη και τέλος αποκεφαλίζεται στο Βυζάντιο.Οι μοναχές Ολυμπία και Ευφροσύνη βασανίζονται από τους πειρατές στην Θέρμη της Λέσβου.Την Ολυμπία την κατέκαψαν με λαμπάδες,της κατατρύπησαν τα αυτιά με πυρακτωμένη βέργα και την καθήλωσαν σε δέντρο με είκοσι καρφιά.Την Ευφροσύνη την έκψαν αφού πρώτα την κρέμασαν. Έτσι έλαβαν διπλό το στέφανο της οσιότητος και του μαρτυρίου.


14 Μαΐου: Ο άγιος Ισίδωρος πού υπηρετούσε στο ρωμαικό πολεμικό ναυτικό διαβάλεται ως χριστιανός και βασανίζεται. Υπομένει ακόμα και τις κατάρες και τις απειλές του ιδίου του του πατέρα, ο οποίος ταξιδεύει ως την Χίο για να τον μεταπείσει και να τον μεταβάλει πάλι στην πατρώα τους πίστη, αναγνωρίζοντας ως μοναδικό πατέρα ΈΝΑΝ, τον εν τοις ουρανοίς. Δένεται σε άλογο και παρασύρεται και στο τελος αποκεφαλίζεται για τον Χριστό. Η χριστιανή Μυρόπη αγνοεί τις απαγορεύσεις και διαταγές του ναυάρχου να παραμείνει άταφο το σκήνωμα του αγίου, το κλέβει κρυφά και το ενταφιάζει, ως νέα Αντιγόνη. Έπειτα για να μην τιμωρηθούν οι φυλάσσοντες το σώμα στρατιώτες, παρουσιάζεται αυτόκλητη ομολογει με θάρρος την πράξη της και θανατώνεται και αυτή για τον Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: