ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τρίτη, Μαρτίου 27, 2012

πίστη ζυμωμένη με αίμα (17)





18 Μαρτίου:  Δέκα χιλιάδες μάρτυρες θανατώνονται διά ξίφους στην Νικομήδεια. Οι στρατιώτες Τρόφιμος και Ευκαρπίων ζηλώνουν την επιστροφή του Αποστόλου Πάυλου. Ενώ ήταν διώκτες των χριστιανών ,μετά από θεία οπτασία μεταστρέφονται στην πίστη, και ελευθερώνουν τους φυλακισμένους χριστιανούς , τους οποίους ασπάζονται σαν αδελφούς.Συλλαμβάνονται και αφού καταξέονται έπειτα ρίχνονται σε καμίνι , όπου τελειούνται.


19 Μαρτίου: Όταν ο έρωτας του Χριστού πληρώνει τον κοσμικό έρωτα και τον αγιάζει. Ο χριστιανός Χρύσανθος νυμφεύεται με το ζόρι την ωραία ειδωλολάτρισσα Δαρεία, προκειμένου εκείνη να τον αποσπάσει στην θρησκεία των ειδώλων. Όμως στο τέλος η Δαρεία είναι πού πείθεται και γίνεται χριστιανή . Τους θάβουν και τους δύο ζωντανούς σε έναν κοινό λάκκο.Το μαρτύριο τους συγκίνησε και έλκυσε στον Χριστό, τον γιο του άρχοντα Κλαύδιο και άλλους εθνικούς , που και εκείνοι μαρτύρησαν.

21 Μαρτίου: Όταν το μαρτύριο δεν έχει να κάμει μόνο με αίμα αλλά με μεγάλες θυσίες. Ο άγιος Σεραπίων με μόνο κάλυμμα και περιουσία του ένα σεντόνι, αφού τα υπάρχοντα του τα μοίρασε στους φτωχούς, πουλιέται από μόνος του ως δούλος και μεταστρέφει μετά από κόπους και άκρα ταπείνωση τον αιρετικό αφέντη του στην πίστη του Χριστού.

27 Μαρτίου: Η δούλη Ματρώνα από την Θεσσαλονίκη, ανακρίνεται και βασανίζεται από την Ιουδαία κυρία της για να εξωμόσει.Κλείνεται άσιτη και δέσμια σε σφραγισμένη φυλακή , όπου ευρίσκεται σώα και λελυμένη των δεσμών. Έπειτα παραδίδει το πνεύμα πάνω στο ξύλο βασανισμού, παραμένοντας έως της εσχάτης της πνοής , δούλη του Κυρίου Χριστού.


30 Μαρτίου: Ο άγιος αρχιερέας Ζαχαρίας,ο επίσκοπος Κορίνθου. συκοφαντείται από τους Τούρκους ως συνεργάτης των εχθρών τους Ενετών. Μόνη διέξοδος για να σωθεί και να κερδίσει την πρόσκαιρη ζωή ήταν να εξισλαμισθεί. Όμως ο γενναίος αθλητής και θύτης αρνείται γι'αυτό και καταδικάζεται να καεί ζωντανός. Τέλος, οι χριστιανοί της Κορίνθου καταφέρνουν με χρήματα να απαλύνουν την ποινή του. Αποκεφαλίζεται την σταυροαναστάσιμη μέρα της Σταυροπροσκυνήσεως στην Κόρινθο(1684), κουβαλώντας τον σταυρό του άχρι θανάτου και λαμβάνει τον αναστάσιμον στέφανον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: