ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2012

Η αγία Γενεβιέβη (Γενοβέφα)



Η Αγία Γενεβιέβη ( ή Γενοβέφα) γεννήθηκε, κατά την παράδοση, περί το 419 μ.Χ. στην πόλη Ναντέρν, που βρίσκεται κοντά στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία, με τη χάρη του Θεού, ένιωσε στην καρδιά της τη μοναχική κλήση. Στην καλλιέργεια αυτού του εσωτερικού πόθου, συνετέλεσε και ο πνευματικός της σύνδεσμος με τον Άγιο Γερμανό της Ωξέρρης (378 - 448 μ.Χ.). Μετά την κοίμηση των γονέων της εκάρη μοναχή από τον Επίσκοπο της πόλεως των Παρισίων και έφθασε σε πνευματικά ύψη ασκήσεως και τελειότητας.

Kατά την πολιορκία της πόλεως των Παρισίων από τους Φράγκους , οργάνωσε συσσίτια , σώζοντας τους πολίτες από το φάσμα του λιμού, γι'αυτό και θεωρείται Αγία της φιλανθρωπίας.

Η Οσία Γενεβιέβη κοιμήθηκε με ειρήνη σε ηλικία 93 ετών. Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων των Παρισίων, στο οποίο αποτέθηκε το ιερό λείψανό της, έλαβε το όνομά της. Είναι πολιούχος των Παρισίων. Εορτάζει σήμερα, 3 Ιανουαρίου.

Κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης, οι μασονοκίνητοι διαφωτιστές- κατά τα άλλα προοδευτικοί και απελευθερωτές- κατεδίωξαν την θρησκεία. Κορυφαία επιδεικτική πράξη της αθεΐας τους και της αποθέωσης της Λογικής, ήταν ότι ονόμασαν μία πόρνη Raison(Λογική) την θεοποίησαν , την ανέβασαν στο αλτάριο της Νοντρ Ντάμ (Παναγίας Παρισίων) και την προσκυνούσαν. Από την απαξιωτική τους , αντιχριστιανική μανία δεν γλύτωσαν ούτε τα λείψανα της αγίας Γενεβιέβης πού πετάχτηκαν σε κάποιο υπόνομο και κατέληξαν στον Σηκουάνα. 

Η επαναστατημένη πόλη των Παρισίων "αντάμειψε" με αυτό τον τρόπο την ευεργέτιδα της....


πηγές: από το διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: