ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Παρασκευή, Ιανουαρίου 20, 2012

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (13)

 
16 Ιανουαρίου: Οι τρίδυμοι αδελφοί Πεύσιππος,Ελάσσιπος και Μέσσιπος οδηγούνται στον Χριστό από την γιαγιά τους Νεονίλλα ,μαρτυρούν και παραδίδονται στη φωτιά. Η γιαγιά τους Νεονίλλα τους ακολουθεί με μεγάλο πόθο στο μαρτύριο. Ο άγιος αναγνώστης Δάναξ από το Ιλλυρικό, κρύβει τα ιερά κειμήλια του ναού από τους διώκτες για να μην μιανθούν,αρνείται να θυσιάσει στον Διόνυσο και ρίχνεται στην φωτιά.
 
17 Ιανουαρίου : Ο Γεώργιος από τα Ιωάννινα , συκοφαντείται ότι αλλαξοπίστησε προς το Ισλάμ. Τον φυλακίζουν και τον βασανίζουν με βελόνες στα νύχια και πέτρες στο στήθος. Έπειτα τον απαγχονίζουν στην αγορά. Είναι ο "φουστανελλάς άγιος", πολιούχος Ιωαννίνων.Η αγία Ιουνίλλα, μπροστά στο μαρτύριο των τριών Πεσίππου, Ελασίπου και Μεσσίπου, ρίχνει το ίδιο της το βρέφος στην φωτιά,ομολογεί τον Χριστό και αποκεφαλίζεται.

20 Ιανουαρίου: Εορτάζουν οι μάρτυρες από την Σκυθία Ιννάς, Πιννάς και Ριμάς, οι λεγόμενοι κρυστάλλινοι άγιοι. Ομολογούν τον Χριστό και δένονται σε πάσσαλους μέσα στο ποτάμι σε περίοδο δριμέος ψύχους, όπου μετά από βάσανα και φρικτούς πόνους παραδίδουν τα πνεύματα τους στον Θεό.

22 Ιανουαρίου: Ο άγιος Τιμόθεος, επίσκοπος Εφέσου και μαθητής του Αποστόλου Παύλου,κατεβαίνει αυτόκλητος στα καταγώγια των οργιαστικών τελετών και ελέγχει τα καρναβαλικά όργια των ειδωλολατρών, αποτρέποντας τους από την πλάνη. Κατηγορείται από αυτούς ως βλάσφημος και τον "λυντσάρουν" διά ροπάλων.Ο Πέρσης Αναστάσιος συγκινείται από την σταυρική θυσία του Χριστού και ελκύεται στον χριστιανισμό. Έπειτα ελέγχει τους πυρολάτρες, βασανίζεται από αυτούς και τελειούται διά απαγχονισμού και αποκεφαλισμού.

29 Ιανουαρίου:Οἱ Ἅγιοι ἑπτὰ Μάρτυρες Φιλόθεος, Ὑπερέχιος, Ἄβιβος, Ἰουλιανός, Ρωμανός, Ἰάκωβος καὶ Παρηγόριος μόλις ἔγιναν στρατιῶτες τοῦ Χριστοῦ, μὲ παρρησία καὶ θάρρος στηλίτευσαν τὴν πλάνη τῆς εἰδωλολατρείας.Γιὰ τὸν λόγο αὐτὸ συνελήφθησαν ἀπὸ τοὺς εἰδωλολάτρες καὶ ὑποβλήθηκαν σὲ φρικώδη βασανιστήρια. Τέλος, τοὺς κρέμασαν καὶ διατρύπησαν τὶς τίμιες κεφαλὲς αὐτῶν μὲ σιδερένια καρφιά, ἐνῶ οἱ Ἅγιοι σὲ κάθε νέο κτύπημα ὁμολογοῦσαν «εἶμαι Χριστιανός». Ἔτσι οἱ Ἅγιοι ἑπτὰ Μάρτυρες παρέδωσαν τὶς ψυχές τους στὸν Θεὸ καὶ ἔλαβαν τὸ στέφανο τοῦ μαρτυρίου(synaxarion.gr).

31 Ιανουαρίου: Ο κουρέας Ηλίας από την Καλαμάτα, αρνείται τον Χριστό για το Ισλάμ. Έπειτα μετανοεί και καταφεύγει στο Άγιο Όρος , όπου επί οκτώ χρόνια προκαθαίρει τον εαυτό του για το μαρτύριο. Επιστρέφει , ομολογεί τον Χριστό και καίγεται ζωντανός το 1686 στην Καλαμάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: