ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2012

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (12)


1 Iανουαρίου: Ο άγιος Πέτρος από την Τρίπολη αρνείται τον ισλαμισμό και το Κοράνιο και απαγχονίζεται. Μαρτυρούν τον 1919 στην Εσθονία  ο επίσκοπος Πλάτων μαζί με τους πρεσβυτέρους Μιχαήλ και Νικόλαο.

3 Ιανουαρίου: Ο άγιος Γόρδιος εγκαταλείπει τον κόσμο γιατί δεν υποφέρει τις βλασφημίες των εθνικών κατά της Πίστεως και ζεί με τα θηρία. Έπειτα επιστρέφει στην πόλη, ομολογεί δημόσια τον Χριστό και μαρτυρεί διά ξίφους.Μια χριστιανή μαζί με τα δύο της παιδιά βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο στην φωτιά. Η παράδοση δεν μας διασώζει τα ονόματα τους παρά μόνο υπομνηματίζει συγκινητικά: "Η αγία Μ η τ έ ρ α  με τα δύο της  τ  έ  κ  ν  α , πυρί τελειούνται". Η αγία Θωμαΐς από την Λέσβο κοιμάται σε ηλικία 38 ετών, μετά από βασανιστική ζωή δίπλα σε έναν σύζυγο πού την κακοποιούσε. Το σώμα της παρέμεινε άφθορο.

5 Ιανουαρίου: Ο επίσκοπος Θεόπεμπτος, ρίχνεται σε πυρωμένο κλίβανο,δηλητηριάζεται αλλά μένει αβλαβής. Προσελκύει στην πίστη με αυτό τον τρόπο τον δηλητηριαστή του, μάγο Θεωνά. Έπειτα ο Θεόπεμπτος μαρτυρεί δια ξίφους και ο Θεωνάς θάβεται ζωντανός.Ο άγιος Θεόειδος καταπατείται με λύσσα από τους δημίους και ούτως τελειούται.

9 Ιανουαρίου: Ο άγιος Πολύευκτος βασανίζεται σκληρά,δοκιμάζεται στην συνείδηση από τους θρήνους των συγγενών του , πού επιχειρούν να τον αποτρέψουν από το μαρτύριο και τέλος αποκεφαλίζεται.Η αγία Παρθένα η Εδεσσαία παραδίδεται στους Τούρκους από τον πατέρα της ως παλλακίδα, βασανίζεται τρείς ολόκληρες ημέρες με ξυλοδαρμούς, για να εξωμόσει και μένοντας ακλόνητη , περιφέρεται ολόγυμνη και θάβεται ζωντανή σε έναν λόφο έξω από την πόλη.

12 Iανουαρίου: Η αγία Τατιανή η διακόνισσα με την προσευχή της γκρεμίζει τα ξόανα.Την κτύπησαν, της καταξέσκισαν τα βλέφαρα και αφού την κρέμασαν της ξύρισαν τα μαλλιά.Έπειτα παραμένει αλώβητη από την φωτιά και τα άγρια θηρία και μαρτυρεί διά αποκεφαλισμού.Ο βετεράνος στρατιώτης Μέρτιος αρνείται να θυσιάσει στα είδωλα. Του αφαιρούν την στρατιωτική ζωνη, θέλοντας να τον ατιμάσουν και τον μαστιγώνουν μέχρι θανάτου. Παραδίδει την γενναία του ψυχή έγκλειστος μέσα στην φυλακή.

15 Ιανουαρίου: Ο άγιος Παύλος ο Θηβαίος, εγκαταλείπει τον κόσμο, κατά τον διωγμό του Δεκίου, φοβούμενος την καταγγελία του ιδίου του του γαμπρού. Βιώνει τον αναχωρητισμό , σχεδόν ολόκληρο αιώνα, στα άβατα της ερήμου, μέσα σε μία σπηλιά, εκεί πού δεν πάτησε ποτέ πόδι ανθρώπου, μόνος μόνω Θεώ. Εκεί τον συνάντησε ο Μέγας Αντώνιος. Κατά την κοίμηση του, σε ηλικία 113 ετών,τον τάφο του έσκαψαν δύο λεοντάρια της ερήμου, τα οποία εφύλατταν και την σορό του μέχρι να επιστρέψει ο Μέγας Αντώνιος, έπειτα από μερικούς μήνες για να τον κηδεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: