ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2011

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (11)

 

16 Δεκεμβρίου: Κοιμάται εν Κυρίω η αγία Θεοφανώ η βασίλισσα, πού μαρτύρησε με την συνείδηση της και έζησε την έσχατη φτώχεια και ταπείνωση του Χριστού μέσα σε ένα παλάτι. Πραγματικά αγία των φτωχών, ντυμένη τον φιλοσοφικό τρίβωνα κάτω από την αλουργίδα, έζησε με ελεημοσύνες,νηστείες, προσευχές και χαμαικοιτία. Λέγεται ότι η βασίλισσα αυτή αποκαλούσε και τον πιο ταπεινό δούλο κύριο, νικώντας την φαντασία και υπερηφάνεια του κόσμου.

18 Δεκεμβρίου: Μαρτύριο του αγίου Σεβαστιανού, προστάτου των φτωχών. Αφού επεβίωσε του τοξοβολισμού από τους στρατιώτες του διώκτη Διοκλητιανού, έπειτα μαστιγώθηκε μέχρι θανάτου.Ο άγιος Μόδεστος, ιατρός των κτηνών και ανθρώπων , επίσκοπος Ιεροσολύμων, αφού μαρτυρεί διά καυτού μολύβδου, έπειτα αποκεφαλίζεται.

21 Δεκεμβρίου: Η αγία Ιουλιανή η παρθένος αρνείται τον επίγειο μνηστήρα για τον Νυμφίο Χριστό και διώκεται.Έπειτα αφού την καίνε με καυτά σίδηρα, την μαστιγώνουν άγρια. Ομολογεί μειδιώντας την ανάσταση των νεκρών και αποκεφαλίζεται.500 άνδρες και 130 γυναίκες πού πίστεψαν απ'αυτήν μαρτυρούν διά ξίφους.

22 Δεκεμβρίου:Η αγία των φυλακισμένων Αναστασία,σύζυγος σκληρού ειδωλολάτρη συλλαμβάνεται , για την διακονία των μαρτύρων. Έπειτα βασανίζεται σκληρά και παραδίνεται στην φωτιά.

26 Δεκεμβρίου: Ο άγιος Ευθύμιος ο ομολογητής, ένας εκ των Πατέρων της Ζ΄Οικουμενικής Συνόδου, συλλάμβάνεται για την ομολογία του στις Ιερές Εικόνες.Κλείνεται σε ζοφερή φυλακή, όπου μαστιγώνεται σκληρα με βούνευρα. Σε λίγο υποκύπτει στις φρικτές πληγές του  και ζεί εν Κυρίω.

29 Δεκεμβρίου: Την ίδια ημέρα πού η Εκκλησία τιμά τα Άγια Νήπια πού σφάχτηκαν από τον Ηρώδη, θυμάται και όλους εκείνους τους αδελφούς μας, πού πέθαναν από τον φρικτό Ηρώδη της αδιαφορίας μας. Δηλαδή εκείνους πού πέθαναν από πείνα,ψύχος,δίψα και άδικο μαχαίρι.

30 Δεκεμβρίου: Η νεαρή θαρραλέα Ανυσία φτύνει τον βλάσφημο στρατιώτη πού την έσυρε με βία στον ειδωλολατρικό βωμό και διαπερνάται τα πλευρά διά ξίφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: