ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2011

Πίστη ζυμωμένη με αίμα (9)

 
10 Νοεμβρίου: Ο άγιος Ορέστης από τα Τύανα, αφού ομολογεί τον Χριστό, έπειτα  δένεται με αλυσίδες σε αφηνιασμένο άλογο, και μετά από μία ξέφρενη πορεία παραδίδει το πνεύμα.
15 Νοεμβρίου: Ο ιεροδιάκονος Άβιβος ξέεται με σιδερένια νύχια και έπειτα παραδίδεται στην φωτιά.Ο συγκλητικός Ελπίδιος και οι δύο φίλοι του Μάρκελος και Ευστόχιος καίγονται με καυτό νερό. Έπειτα συντρίβονται με σιδηρά ραβδιά και παραδίδονται στην φωτιά. Και αυτά επί του.... φωτισμένου και "φιλοσόφου" βασιλέα Ιουλιανού του Παραβάτη.
18 Nοεμβρίου:Το άγιο νήπιο, ρωτήθηκε από τον έπαρχο ποιο Θεό πιστεύει και απάντησε θαυματουργικά με καθαρή φωνητική άρθρωση, τον Χριστό. Τότε αμέσως αποκεφαλίστηκε. (Αυτό συνέβη όταν ο Άγιος Ρωμανός είπε στον ηγεμόνα Ασκληπιάδη, ότι και τα παιδιά ακόμα γνωρίζουν ότι τα είδωλα δεν είναι θεοί).
25 Νοεμβρίου: Ο στρατηγός Μερκούριος αρνείται να λάβει μέρος στις δημόσιες θυσίες και ομολογεί εαυτόν χριστιανό. Καντακεντάται με σούβλες, καίγεται και στο τέλος αποκεφαλίζεται, αφού αρνήθηκε πρώτον λαμπρή καριέρα.
27 Νοεμβρίου: Ο αποστάτης της πίστης Ιάκωβος από την Περσία, μετανοεί και ομολογεί τον Χριστό, αφού ελέγχθηκε από την μητέρα και την σύζυγο του. Έπειτα απειλείται από το φίλο του ηγεμόνα, για την φιλία του οποίου το πρώτον απαρνήθηκε την πίστη, δεν κάμπτεται, ακρωτηριάζεται και έπειτα αποκεφαλίζεται.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: