ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Πέμπτη, Μαΐου 27, 2010

Πίστη ζυμωμένη με αίμα(6)


1 Μαΐου: Η αγία Ισιδώρα η διά Χριστόν σαλή, παράδειγμα αφάνταστης υπομονής και καρτερικότητας. Αφού υπέμεινε για χρόνια τους εμπαιγμούς και τις κοροιδίες των αδελφών, ζώντας στην εσχάτη ταπείνωση και ένδεια, έπειτα αφού γίνεται γνωστή η αρετή της, εξαφανίζεται και κοιμάται οσιακά.

4 Μαΐου: Η αγία παρθένος Πελαγία αφήνει την πνοή της μέσα σε ένα πυρωμένο χάλκινο βόδι. Την είχε καταγγείλει για χριστιανή η ίδια της η μητέρα.Οἱ Ἅγιοι Ἀντωνίνος, Ἀφροδίσιος, Βαλεριανός, Λεόντιος, Μακρόβιος καὶ Μίδας τελειούνται διά λιθοβολισμού και ροπάλων.

6 Μαΐου: Ημέρα μνήμης του δικαίου και πολυάθλου Ιώβ. Με παραχώρηση Θεού και με πειρασμο του Σατανά έχασε παιδιά και πλούτη ενώ ο ίδιος προσβλήθηκε από λέπρα. Όμως φτάνοντας στην εσχάτη ταπείνωση δεν βλασφήμησε τον Θεό. Του ανταποδόθηκαν όλα πολλαπλάσια και προσετέθη σ'αυτόν μακρότητα ημερών. Τύπος του πάσχοντος Χριστού.

9 Μαΐου: Ο άγιος προφήτης Ησαΐας μαρτυρεί διά πριονισμού( με ξύλινο πριόνι).

19 Μαΐου: Η αγία Πουδενδιάνα, κόρη μάρτυρα, μοιράζει την περιουσία της στους φτωχούς και αφιερώνεται στην υπηρεσία των μαρτύρων. Μαρτυρεί και η ίδια σε ηλικία 16 ετών.

25 Μαΐου: Ο άγιος Κελεστίνος καλεί τους ειδωλολάτρες να πιστέψουν στον Χριστό, καταγγέλεται γι'αυτό ως υβριστής και βασανίζεται σκληρά με πυρακτωμένα σίδηρα. Ούτως και τελειούται.

29 Μαΐου: Η αγία Θεοδοσία η παρθενομάρτυς καταξέεται στα πλευρά και τις κατακόβουν τους μαστούς. Μένοντας στέρεα στην πίστη της ρίχνεται στην θάλασσα όπου και τελειούται.
Ο Λέων ο Ισαυρος ο εικονομάχος διατάζει την καταστροφή της εικόνας του Χριστού στην Χαλκή Πύλη. Τότε η οσία Θεοδοσία επικεφαλής καλογραίων και γυναικών γκρεμίζουν τον αξιωματικό από την σκάλα που ανέβηκε για να εκτελέσει το ανοσιούργημα και με πέτρες και ξύλα επιτίθενται κατά του πατριαρχείου. Οι δε γυναίκες κατασφάζονται ή διώκονται, η αγία Θεοδοσία όμως συλλαμβάνεται και αποκεφαλίζεται δια πολιορκητικού κριού!

31 Μαΐου : Ο υπέργηρος Ερμείας αφού παρέμεινε θαυματουργικά αβλαβής μετά από εκδορά,συντριβή σαγόνων, κάμινο, δηλητήριο, ρίψη σε καυτό έλαιο, τύφλωση και κρέμασμα, μετά αποκεφαλίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: