ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δος μου κι εμένα άνεση, Παναγιά μου,
πριν ν’ απέλθω και πλέον δεν θα υπάρχω.(Αλεξ. Παπαδ.)

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2009

Μεγάλη Τετάρτη



Η Μεγάλη Τετάρτη είναι ημέρα κόμβος ανάμεσα στα προ και κατά το Άχραντο Πάθος. Η πρώην πόρνη γυναίκα που μυρώνει τον Χριστό κατά την παράδοση ετούτη τη μέρα συμβολίζει την ψυχή του χριστιανού, που προσπίπτει στα πληγωμένα πόδια του Εσταυρωμένου με ευγνωμοσύνη αλλά και με πένθος συνειδητοποίησης της αμαρτωλότητας και ζητά το έλεος. Η Εκκλησία μας καλεί να αναμετρηθούμε με το ύψος ή την ταπεινότητα μας και να προσεγγίσουμε τον Εσταυρωμένο όχι τυχαία ως ψυχροί παρατηρητές ή εορταστές της συνήθειας αλλά με διάθεση αυτοκριτικής και ομολογίας πώς μόνο εξ'Αυτού η άφεση , μόνο εξ'αυτού η σωτηρία.

Ως αρνητικό παράδειγμα προβάλλεται ο προδότης Ιούδας, του οποίου την εμπορική και επονείδιστη συμφωνία με τους αρχιερείς θυμόμαστε σήμερα. Ο χριστιανός μπορεί να μιμηθεί ή την αμαρτωλό και να φανεί σοφός και ευγνώμων ή τον προδότη μαθητή και να φανεί τυφλός και αχάριστος. Δυό δρόμους μας προβάλει η μεγάλη Τετάρτη λοιπόν. Επίσης προβάλεται η ανάγκη για αληθινή μετάνοια και καταδικάζεται η "ταμπέλα του θρήσκου" και του υπολογιστή ώς γνώρισμα της θρησκείας του παλαιού κόσμου: Οι Πόρνες που μετανοούν σώζονται , ενώ οι εγωιστές Μαθητές καταδικάζονται.

Mάχαιρα διχασμού η Μεγάλη Τετάρτη. Ο επερχόμενος σταυρός νοερά είναι ήδη στο μέσον και ο καθένας διαλέγει την στάση που θα λάβει έναντι του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: